Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Vinete cu sos de iaurt si rodie

02/10/2015 by Dulcele din Rola

Toamna a venit si piata s-a imbogatit cu fel de fel de legume, dar mai ales cu vinete – preferatele nimanui probabil. Nu cunosc nicio persoana careia sa-i placa vinetele altfel decat in salata cu maioneza sau in zacusca. Facute la gratar au un gust amarui, iar un alt mod de a le prepara nu mai cunoastem. Si totusi vinetele abunda pe tarabele taranilor. Ce-i de facut? Ei bine, cunosc o reteta pe care am incercat-o anul trecut si, pentru ca mi-a placut foarte mult, am refacut-o anul acesta pentru prietenii mei, la o mica petrecere acasa. E de prisos sa va spun ca a fost un real succes, nu-i asa?

Vinetele astfel preparate, cu sos de iaurt, sunt incredibil de bune. La inceput mi s-a parut ciudata combinatia, dar mi-am zis… ‘Daca merge cu maioneza, de ce n-ar merge si cu iaurt? Mai ales cu iaurt grecesc!’ si m-a lasat fara cuvinte. M-am uitat de doua ori la ce am mancat si nu-mi venea sa cred cat de gustoase sunt. Reteta ii apartine lui Yotam Ottolenghi si am cules-o din cartea lui cu retete vegetariene ‘Plenty‘ (Ati incercat reteta lui de humus? The best ever!!). Serviti vinetele alaturi de alte retete libaneze (salata tabbouleh, salata fattoush, humus cu muguri de pini, telemea de oaie cu chilli si ulei de masline, labneh – crema de iaurt, falafel, alegeti niste masline bune cu oregano, lipie), usor de facut si delicioase si cu siguranta invitatii se vor ‘abona’ la petrecerile organizate de dvs.

.

vinete, smochine si piersici 164

.

Vinete cu sos de iaurt si rodie

 

Ingrediente:

2 vinete mari si lungi

1/3 cana ulei de masline

1 1/2 lingurita cimbru uscat, plus cateva ramurele pentru decor

sare de mare si piper

1 rodie

1 lingurita za’atar (sau amestec de cimbru, susan si sumac)

Sos:

9 linguri de chefir

1/2 cana iaurt grecesc

1 1/2 lingura ulei de masline

1 catel de usturoi

sare

Preincalzim cuptorul la 100 grade Celsius/treapta 1 sau, pentru ca acum am si eu cuptor electric (DA!!!) si stiu problema cu care se intampina bucatarasele cand vine vorba de vinete, alegeti functia Grill. Taiem vinetele in jumatate pe lungime (puteti lasa si codita verde) si cu un cutit ascutit facem 3-4 incizii pana la coaja atat pe verticala, cat si pe orizontala (atentie sa nu taiem coaja). Punem vinetele, partea taiata in sus, intr-o tava pe hartie de pergament si le ungem cu ulei de masline (nicio grija, acesta va fi absorbit complet). Presaram cu sare, piper si cimbru, si introducem vinetele la cuptor pentru aproximativ 35-40 de minute (in cuptorul electric le vom pune cat mai aproape de grill-ul care se afla in partea superioara) pana cand pulpa se va inmuia si va fi frumos rumenita.

.

vinete, smochine si piersici 021

.

Cat timp vinetele se afla in cuptor, putem purcede la realizarea sosului de iaurt. Amestecam toate ingredientele, catelul de usturoi zdrobit, si condimentam dupa gust. Introducem apoi sosul la frigider.

Pentru a scoate samburii de rodie fie taiem rodia pe jumatate si cu ajutorul unei linguri de lemn batem fiecare jumatate pe coaja deasupra unui lighen pana cand samburii se desprind, fie alegem varianta de aici . Avem grija sa indepartam membrana alba.

.

vinete, smochine si piersici 153

.

Servim jumatatile de vanata cu sos de iaurt din belsug, presaram cu za’atar sau cu amestec de cimbru, sumac si susan, ornam cu cateva crengute de cimbru si samburi de rodie, si la final adaugam cateva picaturi de ulei de masline.

.

Bon Appetit !

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Posted in Sarat |

Comments are closed.