Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Tarta fina cu lamaie

11/05/2013 by Dulcele din Rola

 

Tarte fine au citron – cam asa suna titlul acestei retete frantuzesti… si suna foarte bine! Chiar simteam nevoia sa gust ceva usor, nu foarte dulce, care sa ma ‘racoreasca’ dupa masa bogata avuta de sarbatori. Bineinteles ca mai indicat ar fi un regim de detoxifiere, dar cum sufletelul meu este pofticios si simte nevoia de dulce la orice ora din zi si din noapte, ceva ceva trebuia sa fac.

Ce am incercat acum este o tarta foarte lejera, cu o crema dulce-acrisoara, de lamaie, ce ramane suculenta chiar si dupa racire. Eu, in general, sunt o devoratoare de lamai – mananc feliutele fara sa le indulcesc cu miere sau zahar, iar apa plata cu lamaie este la loc de cinste pe masa mea in fiecare zi. Faptul ca am putut sa combin intr-o tarta dulcele cu acrisorul este ceva genial pentru mine si, sincer, cred ca n-am mai gustat niciun desert cu lamaie pana acum, exceptie facand prajitura cu foi – Lamaita – a mamei mele, in care gustul acrisor este foarte putin sesizabil.

Daca sunteti iubitori ai acestui fruct citric si daca doriti sa faceti un dulce cu aroma si gust intens de lamaie, eu zic ca aceasta tarta fina cu lamaie este alegerea perfecta.

 

Tarta fina cu lamaie, reteta adaptata dupa Michel Roux – The Collection

Tarta fina cu lamaie 046

 

Pate sablee sau blatul biscuit

125 grame faina

100 grame unt nesarat

50 grame zahar pudra

putina sare

1 galbenus

Crema de lamaie

5 oua

180 grame zahar

150 ml creme fraiche sau smantana grasa

2 lamai Рcoaja rasa  si sucul

1 galbenus cu o lingurita de lapte

Tarta fina cu lamaie 351

Cernem faina pe blatul de lucru si punem in centrul ei untul rece taiat cubulete, zaharul pudra si sarea. Amestecam usor untul cu zaharul pudra, dupa care adaugam galbenusul si lucram totul in mod delicat, aducand treptat faina peste restul ingredientelor.

Presam apoi compozitia cu podul palmei, extinzand spre exterior de 3-4 ori pana obtinem o pasta moale. Introducem la frigider pentru cel putin o ora.

Acest aluat va rezista in frigider aproximativ o saptamana, iar bagat la congelator – pana la 3 saptamani.

 

Ungem cu unt o tava pentru tarta de 22 cm, nu foarte inalta, si o punem in frigider.

Intindem pate sablee-ul pe blatul de lucru usor infainat, intr-o grosime de 3-4mm, si il punem apoi in forma de tarta. Introducem iar forma la frigider pentru 20 de minute.

Preincalzim cuptorul la 190 de grade/ treapta 5.

Batem usor ouale cu zaharul – nu trebuie sa se deschide la culoare. Separat, intr-un bol rece, batem creme fraiche-ul si-l adaugam peste oua. Punem si coaja si zeama de lamaie, si acoperim cu o folie de plastic dupa care bagam la frigider.

Acoperim forma de tarta cu hartie de pergament si incarcam cu boabe de fasole (sau bilute speciale pentru blat de tarta). Introducem la cuptor pentru 15 minute, dupa care scoatem tava si o eliberam de greutate si hartia de pergament. Lasam putin sa se odihneasca, iar apoi ungem blatul de tarta cu un galbenus amestecat cu o lingurita de lapte. Introducem tava la cuptor pentru alte 5 minute.

Scadem temperatura cuptorului la 150 de grade/ treapta 2.

Amestecam usor compozitia de oua, creme fraiche si lamaie, si o turnam in forma de tarta. Introducem la cuptor pentru o ora.

Dupa ce scoatem tarta din cuptor, o lasam 5 minute sa se odihneasca. Incercam apoi s-o scoatem din forma cu multa grija. Se lasa la racit, tarta cu lamaie fiind ideala dupa cel putin 4 ore de ‘repaus’.

 

Tarta fina cu lamaie 278

 

Se poate servi simpla sau cu un strat generos de zahar pudra. De asemenea, este delicioasa acompaniata de fructe de padure in sezonul lor.

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.