Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Speculoos

22/12/2015 by Dulcele din Rola

Speculoos sunt niste biscuiti belgieni – teribil de buni – pe care i-am descoperit anul acesta si de care nu prea reusesc sa ma mai dezlipesc. Mi-am dorit sa-i pot face si eu acasa, am cautat retete peste tot si dupa o prima incercare esuata, a doua a fost cu mult noroc. Am facut aceasta reteta si pot sa spun ca Speculoos mai buni decat acestia nu am mai gustat.

In mod traditional, Speculoos sunt niste biscuiti care se mananca de Sfantul Nicolae in Belgia (de curand, am descoperit ca obiceiul acesta se pastreaza si in Olanda). Se fac in forme de lemn din care ies ca niste basoreliefuri biscuiti cu mori de vant, femei sau barbati, insasi denumirea Speculoos venind de la latinescul speculum care inseamna oglinda.  Acesti biscuiti se gasesc in comert si de-a lungul anului, dar aroma lor abunda in ciocolaterii, restaurante si magazine in special in perioada sarbatorilor. In Belgia, cel mai apreciat magazin cu biscuiti Speculoos este Maison Dandoy. In Bruxelles il gasiti pe Rue au Beurre, drumul dulce care face legatura intre Grand Place si La Bourse, si chiar va recomand sa-i faceti o vizita daca planificati o excursie in acest frumos oras.

Eu am gustat Speculoos in praline (da, pralinele Neuhaus au si o astfel de umplutura), cu mousse de ciocolata alba sau chiar sabayon, in crumble de pere si cred ca poate fi folosit la atatea alte deserturi fine, delicioase. Putem, de asemenea, sa folosim acesti biscuiti ca baza pentru un delicios cheesecake cu aroma de Craciun.

 

untitled-142-2

 

Ingrediente:

350 gr faina

250 gr zahar brun, tip Demerara

250 gr unt nesarat

1 lingurita de praf de scortisoara

1 ou

1 lingurita amestec de condimente: praf de cuisoare, nucsoara, ghimbir si anason

1 lingurita praf de copt

sare

.

untitled-183

.

untitled-189

.

Intr-un bol, punem zaharul cu amestecul de condimente si scortisoara. Adaugam untul moale si oul si amestecam pana obtinem o compozitie omogena. Adaugam treptat faina, praful de copt si sarea, si amestecam pana cand aluatul nostru capata o culoare uniforma si o textura moale, usor de prelucrat. Nu exagerati cu framantatul totusi.

Impachetam aluatul intr-o folie alimentara si-l introducem la frigider pentru 12 ore sau peste noapte.

.

untitled-256

.

A doua zi preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius/treapta 4.

Intindem aluatul rece cu sucitorul (daca este prea mare, putem imparti aluatul in 2-3 bucati) si decupam cu forme de Craciun biscuiti de aproximativ aceeasi dimensiune. Daca aluatul se lipeste de blatul de lucru, infainati putin suprafata.

Punem biscuitii intr-o tava tapetata cu hartie de pergament si apoi introducem tava in cuptor pentru aproximativ 8-10 minute.

Lasati biscuitii sa se raceasca. Acestia se vor intari usor odata raciti, iar zaharul netopit le va oferi acea textura crocanta. Sunt extrem de aromati, untul cu zaharul si scortisoara oferindu-le usor un gust de caramel.

.

untitled-244

.

Speculoos se pot pastra mai mult timp intr-o cutie metalica inchisa etans sau se pot oferi imediat intr-o punguta cadou.

.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.