Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Nectarine Galette & Watermelon Salad 272

Salata de pepene rosu cu feta si rucola

30/08/2013 % Dulcele din rola

Vara este la final, dar nu puteam sa ratez ocazia de a aduce in prim plan si acest fruct minunat, pepenele. Imi place aroma multor fructe, dar putine sunt cele pe care le-as consuma zi de zi. Pepenele este unul dintre acestea. Fiind extrem de hidratant, dulce si racoritor, el are calitatile pe care le doresc de la un fruct pentru a-l considera perfect.

Am ales sa vi-l prezint intr-o varianta mai inedita. Desi stim cu totii ca pepenele este un desert, combinatia de astazi il evidentiaza insa ca un ingredient deosebit intr-o salata de vara: salata de pepene rosu cu feta si rucola.

Putini ar fi tentati sa incerce aceasta salata datorita mixului de gusturi aflate la poli diferiti, dar merita: rucola ii ofera putina amareala, placuta totusi, feta o condimenteaza cu sare, sucul de portocale din dressing o invaluie cu un acru sublim, iar pepenele ii ofera acea nota excentrica, dulce care face ca aceasta salata sa fie atat de speciala. Recunosc ca am ramas suprinsa de aceasta combinatie, dar nu mi-am interzis s-o incerc, ci din contra.

Imi place mult aceasta salata si o asociez cu iesirile la iarba verde, cu picnicurile; este foarte racoritoare, hidratanta, usor de preparat si are un aspect deosebit. Pentru a avea o salata gustoasa, bogata si pentru ca intensitatea aromelor sa fie in echilibru,  ingredientele trebuie sa fie cat se poate de proaspete, trebuie sterse cu un servet de bucatarie imediat dupa ce au fost spalate si trebuie pregatite si amestecate cu putin timp inainte de a fi servite. De asemenea, condimentarea cu sare trebuie facuta abia la final pentru a evita ca legumele sa se ofileasca, sa-si piarda din fragezime.

 Salata de pepene rosu cu feta si rucola – reteta adaptata dupa Vaggelis Driskas, revista ‘Gourmet’ Sept. 2011

 

Watermelon Salad 270

 

 Ingrediente:

pepene rosu

1 ceapa mica

salata rucola

150 gr branza feta sau telemea de oaie

1 lingurita boia dulce

4 linguri ulei de masline

2 linguri otet balsamic

2 linguri suc de portocale

sare

 

Curatam pepenele si decupam bilute de pepene cu ajutorul unei lingure speciale numite melon baller sau parisienne scoop, sau taiem cuburi mici. Curatam ceapa si o tocam foarte marunt, taiem si branza feta sau telemeaua de oaie si spalam salata rucola – nu este indicat sa o adaugati din caserola direct in salate.

Intr-un castronel vom amesteca ingredientele pentru dressing: uleiul, otetul balsamic si sucul de portocale.

Intr-un bol mare punem apoi bilutele sau cuburile de pepene rosu, salata rucola, bucatile de branza, ceapa si presaram o lingura de boia dulce.

 

Salata de pepene rosu 199

 

Stropim cu dressing, condimentam cu sare si amestecam inainte de servire.

 

Postat în Dulce, Sarat |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


noua × 6 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>