Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Reine de Saba 321

Reine de Saba

23/03/2013 % Dulcele din rola

Reine de Saba este o prajitura ciocolatoasa cu migdale, usor necoapta si atat de cremoasa… este acea prajitura care apare in Julie & Julia (si cine nu a vazut filmul?????) la care am poftit cu totii atunci cand partenerul lui Julie si-a bagat la propriu mainile pentru a o savura – o placere infinita… este desertul ideal pentru a impresiona la finalul unei cine… este tot ce ne-am putea dori sa servim dimineata, alaturi de o cafea sau o ceasca de ceai… este dulcele perfect in orice moment al zilei.

Usor de facut si extrem de gustoasa, eu va recomand cu mare drag sa incercati aceasta Regina din Saba – atat de delicata, atat de frumoasa.

Reine de Saba – reteta adaptata  dupa Julia Child, ‘Mastering the Art of French Cooking’ vol I
Reine de Saba 111

115 gr ciocolata semi-dulce

2 linguri de rom sau cafea

115 gr unt

130 gr zahar

3 albusuri

3 galbenusuri

60 gr faina de migdale

1/4 lingurita extract migdale/esenta

60 gr faina

Glazura de ciocolata

60 gr  ciocolata semi-dulce

1 lingura rom sau cafea

60 gr unt

fulgi de migdale pt ornat

Reine de Saba 246

Preincalzim cuptorul la 180 grade C (treapta 4).

Ungem cu unt si  tapetam cu faina o forma cu diametrul de 20 cm.

Topim ciocolata la bain-marie, adaugand si romul sau cafeaua. Batem untul cu 115 gr zahar pana obtinem un amestec moale, alb galbui. Adaugam galbenusurile.

Batem separat albusurile spuma – cu putina sare  – pana se formeaza niste varfuri moi. Adaugam 15 gr zahar si continuam sa batem pana la obtinerea unor varfuri tepene de aceasta data.

Turnam ciocolata peste amestecul de unt si zahar, amestecam, dupa care adaugam si migdalele cu extractul de migdale. Incorporam un sfert din albusurile spuma la aceasta compozitie, adaugam si un sfert din cantitatea de faina si repetam procesul pana la final.

Punem compozitia in forma si introducem la cuptor pentru 25 de min., pe grilul de la mijloc. La proba cu scobitoarea, aceasta trebuie sa iasa putin umeda.

Scoatem forma din cuptor si lasam prajitura in ea pentru 10 min, dupa care o ‘rasturnam’ pe un gratarel ca se se raceasca – aprox. 2 ore.

Glazura

Topim ciocolata la bain-marie impreuna cu romul sau cafeaua. Luam apoi bolul de pe sursa de caldura si adaugam untul putin cate putin.

Punem apoi bolul intr-un bol cu apa rece si amestecam pana obtinem o glazura consistenta, cu care imbracam prajitura.

Prajitura se orneaza cu fulgii de migdale.

 

Reine de Saba 499

 

Rezultatul va fi deosebit – la sigur – cu atat mai mult cu cat ciocolata folosita va fi una de calitate.

 

Reine de Saba 436

 

%s , , , , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


5 + = opt

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>