Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Prajitura cu piersici si glazura de lamaie

21/10/2015 by Dulcele din Rola

Am facut aceasta prajitura cu piersici si glazura de lamaie cu mult timp in urma si cred ca cei care ma urmaresc si pe FB Dulcele Din Rola isi amintesc de ea. Era sezonul piersicilor si in acel moment mi-am dorit  sa fac ceva rapid, dar extrem de gustos, cu aroma de piersica. Am intrat atunci pe blogul Lindei Lemolino – Call me cupcake, un blog pe care intru de dragul de a vedea niste poze minunate si unde stiu ca pot gasi oricand o reteta pe gustul meu. Ma gandisem initial sa fac Piersici Melba, un fel de salata dulce de vara cu piersici in sirop de vanilie servite cu inghetata frisca si migdale. Suna destul de gustos si sunt convinsa ca este o combinatie divina, dar in acel moment m-a tentat mai mult aceasta prajitura. Oricum, promit ca Piersicile Melba vor ramane pe lista mea de prioritati.

Prajitura cu piersici este o varianta mult, mult imbunatatita a unui pandispan cu fructe. Nu incape indoiala ca acolo unde exista unt, chefir, oua si fructe ceva gustos are sa iasa. Textura este ceva mai densa, iar untul, vanilia si aroma de piersici se simt in fiecare firimitura. Glazura dulce-acrisoara ii ofera pe langa un aspect deosebit, si un plus de savoare, iar pentru aceia dintre voi mai indrazneti, puteti prepara un coulis de zmeura (zmeura pasata si sirop de zahar, apoi strecurat) si sa serviti prajitura cu o lingura din acest sos. Eu abia astept sa refac prajitura cu piersici si s-o servesc cu o ceasca de ceai.

 

 

vinete, smochine si piersici 484

 

 

Ingrediente:

 

1 1/2 cana faina

1/4 lingurita bicarbonat de sodiu

1/4 lingurita praf de copt

1/4 lingurita sare

115 grame unt nesarat, moale

3/4 cana + 1 1/2 lingura zahar

2 oua mari

1/2 pastaie de vanilie

1/2 cana chefir

3-4 piersici

Glazura

1/2 cana zahar pudra

1-2 linguri zeama de lamaie

 

 

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius/ gaz 4. Ungem cu unt si tapetam cu faina o forma rotunda speciala care sa permita si coacerea pe centru, sau 2 tavi clasice de chec. Din aceste cantitati veti obtine 3-3 1/2 cani de compozitie.

Amestecam faina, praful de copt, bicarbonatul de sodiu si sarea intr-un bol mare. Toate aceste ingrediente trebuie cernute inainte.

Intr-un bol separat, adaugam chefirul si, treptat, zaharul, si amestecam 2-3 minute pana se topeste zaharul. Adaugam ouale, unul cate unul, amestecand foarte bine, si semintele din pastaia de vanilie (daca nu gasim pastaie, putem adauga si zahar vanilinat).  La final, adaugam amestecul de faina si, daca mai este nevoie, putin chefir.

Punem in forma 1/3 din compozitia noastra si presaram cu bucatele de piersica. Adaugam o alta treime din compozitie si bucati de piersica, si la final adaugam restul de compozitie. Nivelam suprafata.

Introducem forma in cuptor pentru 50-60 minute. Verificati cu un betigas sau cu o scobitoare dupa primele 40 de minute daca aceasta s-a facut. Betigasul trebuie sa iasa curat si uscat din prajitura.

Scoatem prajitura din cuptor si o lasam sa se raceasca in forma pentru 10-15 minute, apoi o rasturnam pe un gratarel pentru a se raci complet.

 

 

vinete, smochine si piersici 620

 

Glazura se face amestecand zaharul pudra cernut si zeama de lamaie. Daca este nevoie s-o ingrosati, mai adaugati putin zahar, iar daca este nevoie s-o afceti mai fluida, mai adaugati zeama de lamaie. Glazura trebuie sa fie suficient de groasa cat sa curga pe prajitura.

 

vinete, smochine si piersici 594

 

Odata racita prajitura, o imbracam cu glazura si se poate servi.

 

 

Pofta buna!

.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.