Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Porumb copt, picant

26/07/2013 by Dulcele din Rola

Porumbul copt, mancat pe vremuri din ‘saracie’, poate fi o gustare deosebita sau o cina surpriza in serile cu filme in program. Preparat putin altfel, presarat cu chili si cu un amestec picant de branza, el reprezina o optiune mult mai sanatoasa decat chipsurile nachos cu sos greoi sau floricelele cu diferite arome artificiale.

An de an, vara de vara, porumbul copt pe jarul din soba visinie a bunicii era o placere! Cat tinea sezonul porumbului bun de copt – care trebuie sa fie ceva mai ‘in lapte’ decat cel de fiert – zi de zi mergeam in papusoi, rupeam usor panusile si verificam porumbul daca este bun de copt; daca era bun – pac! il luam, daca¬† nu era inca bun – imbracam inapoi porumbul si zambeam malitios stiind ca ziua urmatoare urma sa fie sacrificat, iar daca era trecut – il imbracam inpoi asa, mai cu lene, mai pe jumatate doar ca sa nu-mi sara bunicii in cap ca le-am stricat… pana si porumbul, si treceam la urmatorul.

Sunt amintiri frumoase in care poate ca va regasiti si voi. Anii au trecut, iar eu nu am mai avut ocazia sa mananc porumb copt pana vara aceasta cand, obisnuind sa fac piata weekend de weekend (apropo, caut cu carucior pentru cumparaturi, unul ceva mai sic si mai rezistent decat cele dungate din supermarket; daca stiti vreun magazin/site de unde as putea achizitiona unul, va rog sa-mi lasati un mesaj), am vazut ca la fiecare 3-4 tarabe exista cate un taran care vinde porumb. N-am vazut in niciun alt an atat de mult porumb in piata ca acum si, normal, mi-am luat si eu. Si inca se mai gaseste!

Porumb copt, picant – reteta adaptata dupa Aglaia Kremezi, revista ‘Gourmet’ Aug. 2011

 

Porumb copt picant 522

 

Ingrediente:

6 bucati porumb pentru copt

ulei de masline

2 catei de usturoi

0 lingurita de chili sau boia iute

0 ceasca cu telemea de oaie sau feta

felii mari de lamaie (optional)

Ungem porumbul cu putin ulei de masline si-l punem pe carbuni, pe grill-ul bine incins sau in soba (eu am folosit o tabla mai groasa pe care coc si vinetele), avand grija sa-l intoarcem la timp.

Intr-un bol amestecam 2 linguri de ulei de masline, usturoiul pisat, piper si telemeaua de oaie sau feta faramitata cu furculita.

Cand porumbul este facut, presaram cu chili sau boia iute si cu amestecul de branza si-l mai lasam cateva secunde pe foc.

 

Spicy Grilled Corn 524

 

Se serveste imediat, cald. Puteti sa-l stropiti cu putina zeama de lamaie, dupa gust.

 

 

 

Tags: , , , , , , ,

Posted in Sarat |

Comments are closed.