Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Provencal vegetable pizza 057

Pizza vegetariana ca-n Provence

08/07/2013 % Dulcele din rola

 

Sunt o devoratoare de legume si fructe, imi place sa le mananc atat crude, cat si usor preparate, iar ceea ce va recomand de aceasta data este o super gustoasa pizza cu legume de sezon sau, altfel spus, pizza vegetariana ca-n Provence.

Am facut aceasta pizza din dorinta de a manca niste… dovlecei. Poate parea amuzant, dar practic asta a fost motivul. Am cautat retete, n-am gasit foarte multe, iar singura care mi-a atras atentia a fost aceasta pizza cu toppingul ei de legume proaspete. Plina de culoare si cu un blat deosebit – crocant la exterior si pufos in interior – aceasta pizza a dovedit a se potrivi perfect gusturilor mele. M-a incantat mult si modul de preparare, de la dospirea aluatului pana la scoaterea pizzei din cuptor, intrucat iti rapeste foarte putin timp efectiv, iar cand sezonul dovleceilor va trece, cu siguranta am sa incerc acest blat si cu alte combinatii; toppingul se poate adapta gustului fiecaruia. Ma declar insa,  indragostita de aceasta pizza cu dovlecei si alte legume a la Provence.

 

Pizza vegetariana ca-n Provence – reteta adaptata dupa Michel Roux, ‘The Collection

 

Provencal vegetable pizza 016

 

Blat pizza

- Etapa I -

225 gr faina

165 ml apa

10 gr drojdie proaspata

- Etapa II -

10 gr sare fina

12,5 gr zahar

25 ml ulei de masline extra virgin

60 gr faina

2 catei de usturoi

150 ml ulei de masline

2 vinete foarte mici

2 dovlecei foarte mici

aprox 15 rosii cherry

 2 anghinare fragede sau 2 ciuperci medii

sare si piper proaspat macinat

150 gr mozzarella (de preferat buffalo), taiata cubulete

o mana de salata rucolla

Provencal vegetable pizza 063

Prima etapa a prepararii blatului de pizza va parea usor pretentioasa intrucat trebuie sa verificam temperatura ingredientelor. Nu este deloc dificil, iar daca nu aveti un termometru am sa incerc sa va explic cum ar trebui sa fie ingredientele in linii mari.

Vom adauga faina cernuta intr-un bol si-i vom verifica temperatura. Verificam apoi si temperatura aerului pentru a putea aduce apa la o temperatura ideala astfel incat suma celor trei (temperatura faina, aer, apa) sa fie de 64 grade Celsius. Daca nu avem un termometru, punem din timp faina pe masa de lucru pentru a ajunge la temperatura camerei. Apa trebuie pusa putin in congelator, dar trebuie sa avem grija sa nu o lasam sa inghete. Temperatura perfecta ar fi cea putin sub temperatura apei in frigider.

Sfaramam drojdia si o adagam peste faina. Adaugam treptat si apa, amestecam, iar la final trebuie sa obtinem un aluat omogen, moale si destul de lipicios. Acoperim  bolul cu folie alimentara si lasam aluatul sa creasca intr-un loc cald (20-24 grade Celsius) pentru 8-12 ore (peste noapte sau putem sa-l facem dimineata pentru a servi pizza seara).

In a doua etapa, luam aluatul crescut si-l punem pe o suprafata usor infainata. Adaugam sarea, zaharul si, treptat, uleiul de masline. La final se adauga si faina. Amestecam bine pana vom obtine un aluat elastic, putin lipicios. Acoperim cu folie alimentara si lasam la dospit pentru inca o ora. Dupa aceasta etapa, aluatul va fi gata de utilizat. Aluatul obtinut este suficient pentru 2 blaturi de pizza.

Intr-un bol mare, amestecam usturoiul taiat feliute cu uleiul de masline. Feliem foarte subtire dovleceii si vinetele, taiem pe jumatate rosiile si adaugam totul in bol. Amestecam putin si lasam la marinat pentru 10 minute.

Incalzim o tigaie grill sau chiar gratarul; punem legumele (mai putin rosiile) pe grill/gratar  si gatim pe ambele parti. Asezonam cu sare si piper si avem grija sa le pastram calde.

Pe o suprafata infainata, intindem aluatul de pizza intr-un blat cu diametrul de 25 de cm, 1 cm grosime. Transferam pe o foaie de copt sau pe piatra de pizza, iar daca aluatul se mai strange, tragem usor pentru a-l aduce la dimensiunea initiala. Aranjam rosiile cherry si mozzarella pe blatul de pizza si lasam sa se odihneasca pret de 20 de minute. Pastram uleiul.

Preincalzim cuptorul la 200 grade Celsius/ treapta 6. Coacem pizza pentru 20 de minute, dupa care o tranferam pe o alta tava si decoram imediat cu legumele facute la grill.

Provencal vegetable pizza 197

Adaugam si o mana de frunze de rucolla si stropim cu putin din uleiul ramas. Se serveste imediat.

.

%s , , , , , , , , , , , , ,

Postat în Sarat |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


9 − = doi

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>