Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Paris – tur dulce al patiseriilor & Le Cordon Bleu Paris

06/08/2017 by Dulcele din Rola

 

Acum 2 ani, pe cand ma aflam intr-o patiserie ‘Pierre Hermé’ in orasul luminilor, mi-am propus ca pana schimb prefixul varstei sa revin pentru un tur al celor mai bune patiserii din Paris. Anul acesta ar fi fost termenul limita si nu am uitat de promisiunea pe care mi-am facut-o. Am inceput sa-mi planific excursia inca de la inceputul anului, mi-am facut chiar si o harta in Google Maps cu pin-uri ale patiseriilor pe care vreau sa le vizitez pentru a nu irosi timpul, si in luna iulie am luat avionul catre Paris. Pot sa spun ca acest oras nu mi s-a parut niciodata mai minunat: Sena, mai frumoasa, mai curata si mai albastra, terasele si activitatile (yoga, ore de dans, jogging, etc) de pe malul ei dau un aer atat de proaspat vechiului oras, iar parcurile sunt pline de oameni fie la ‘plaja’ fie la picnic, o imagine pe care nu am vazut-o in calatoriile anterioare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Despre patiserii, m-am indragostit de ele. Parfumul si patiseria au reprezentat revelatia acestui tur al patiseriilor. Patiseria nu mai inseamna zahar, ci parfum; as spune chiar ca fiecare experienta este o placere gourmet. Produsele de sezon, florile, esentele sunt alegerile patiseriilor de lux, prafumul lor incantand atat papilele gustative, cat su receptorii olfactivi.

Chimion (marocan), piersica si trandafir (Pierre Hermé – Jean-Michel Duriez, creator de parfum la Rochas – “Peach, rose and cumin Tart”),
sau Zmeura, trandafir si coacaze negre (Fauchon – Parfumerie Annick Goutal – “Éclair Pompon – Rose”, disponibil doar in perioada 3-22 Iulie 2017) au fost doua din deserturile care m-au cucerit. Rafinat, parfum puternic, gust exploziv. Ador acest trend, aceasta asociere a parfumului cu patiseria si, accesand acest link, veti putea descoperi si dumneavoastra acest univers, vazut prin ochii creatorului.

Mai jos, puteti vedea ceea ce am degustat eu de aceasta data, insa lista mea este mult mai lunga (Le Meurice, Hotel du Louvre, 4 Seasons, Yann Couvreur, Fou de Patisserie etc) si sper ca voi putea reveni la Paris pentru a putea continua turul dulce al patiseriilor.

 

Cyril Lignac

 

Des Gateaux et du Pain

 

 

Pierre Hermé

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cristophe Michalak

 

FAUCHON

 

 

 

Gaston Lenôtre

 

 

Pâtisserie des Rêves

 

 

Pe langa acest minunat tur, am avut onoarea de a participa la cateva ore de patiserie la scoala internationala ‘Le Cordon Bleu Paris’ alaturi de studentii inscrisi la cursul de patiserie. Ii sunt atat de recunoscatoare Chef Instructorului Eric Verger pentru toate informatiile oferite, tehnicile si secretele divulgate, dar si pentru simpatia si disponibilitatea aratata. Opéra (un classic al patiseriei, creat de Lenôtre, si Douceur Chocolat sau Heavenly Chocolate, o prajitura minunata cu ciocolata cu lapte si alune de padure, creata de catre elevul Pierre Hermé la cererea profesorului Gaston Lenôtre. Acesta din urma i-a cerut ‘Picasso’-ului patiseriei moderne sa faca o prajitura unica, iar Pierre a creat ‘Douceur Chocolat’. Cum ciocolata cu lapte si alune de padure este preferata mea, prajitura aceasta m-a cucerit imediat, ba chiar mi-am propus sa o fac si eu. Urati-mi succes!

 

 

 

 

 

A fost o experienta minunata si imi doresc tare mult sa se mai repete. Harta mea cu patiseriile din Paris este salvata si nu renunt la vizitarea celor la care nu am putut ajunge acum.

 

Voua ce patiserii v-au placut la Paris?

 

P.S.: Hotelul la care am stat se afla la o aruncatura de bat de cele mai faine locuri si patiserii: Pierre Hermé, Des Gateaux et du Pain, Cyril Lignac (si nu, nu m-a costat o avere cazarea). Cat noroc sa ai? HaHaHa

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.