Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
New York Style Cheesecake 412

Cheesecake New York Style

13/04/2013 % Dulcele din rola

 

Am ales sa fac un cheesecake deoarece am gustat o varianta foarte reusita a acestuia in ultima perioada – New York Style Cheesecake. Trebuie sa recunosc ca nu e prima data cand fac un astfel de desert. Am incercat in urma cu 4 ani o reteta la rece, cu capsune, care mi-a lasat un gust ‘amar’; am fost foarte dezamagita deoarece toata lumea il aprecia si asteptam sa aiba acelasi efect si asupra mea. Experienta de ultimele dati insa, asa cum am precizat mai sus, m-a determinat sa-i mai dau o sansa si de aceasta data am fost super incantata de rezultat.

Ca si istoric, cheesecake-ul este astazi un simbol al cofetariei americane si in mod particular al orasului New York; in trecut insa, era un desert ce delecta papilele gustative ale grecilor si romanilor. Cunoscut sub denumirea de placenta sau libum, acesta era facut cu branza proaspata de oaie, indulcita cu miere, iar baza era din gris sau amidon de cartofi (farina) si faina de grau. Cheesecake-ul este acum cunoscut ca un dulce al americanilor deoarece ei sunt cei care au inlocuit in reteta, branza proaspata cu crema de branza.

Este un desert sublim si foarte usor de facut. Pasi simpli, ingrediente accesibile si, decorat cu fructe proaspete sau servit cu un sos de fructe, el ar putea inlocui cu succes tortul la o zi aniversara.

 

New York Cheesecake, reteta adaptata dupa Michel Roux – The Collection

New York Style Cheesecake 209

65  gr unt topit, plus 20gr pt uns forma

250 gr biscuiti digestivi

1kg crema de branza

2 linguri lapte

350 gr zahar

35 gr faina

coaja rasa de la o lamaie

coaja rasa de la o portocala

5 oua

2 galbenusuri

1 pastaie de vanilie

 

Preincalzim cuptorul la 180 gr C/treapta 4. Ungem cu unt o forma inalta, cu diametrul de 22-24 cm; pe fundul ei punem hartie de pergament.

Sfaramam biscuitii intr-un robot de bucatarie si amestecam foarte bine ‘pesmetul’ cu untul topit. Vom presa compozitia obtinuta pe fundul formei si-o vom introduce la cuptor pentru 12 minute (cred ca acest pas se poate sari; eu l-am urmat si mi-a iesit putin uscat). Punem apoi forma la racit.

Crestem temperatura cuptorului la 220 gr C/ treapta 7.

Cu ajutorul mixerului, vom amesteca bine crema de branza (cea gen Philadelphia ar fi ideala), laptele, zaharul, faina, coaja de lamaie si portocala. La viteza mica, incorporam si ouale, unul cate unul, si apoi galbenusurile. Spre final adaugam si semintele din pastaia de vanilie.

Punem compozitia in forma pentru cheesecake si introducem la cuptor pentru 12 minute, dupa care scadem temperatura cuptorului la 100 gr Celsius/ treapta 1 sau 1/4 si-o mai lasam in cuptor  o ora. Oprim apoi cuptorul si lasam cheesecakeul inauntru, cu usa intredeschisa, pentru inca o ora pentru a se raci usor. Astfel, prajitura nu se va crapa la suprafata. Scoatem forma pentru a lasa prajitura sa se raceasca complet, dupa care o bagam la frigider. Este indicat s-o tinem la frigider cel putin 6 ore inainte de servire.

 

New York Style Cheesecake 237

 

Pentru a servi cheesecake-ul, ne ajutam de un cutit ascutit pe care il vom cufunda in apa fierbinte la fiecare taiere.

 

New York Style Cheesecake 319

 

Enjoy!

 

 

 

 

%s , , , , , , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


− 5 = patru

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>