Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Chocolate Mousse & Hummus with Pine Nuts 120

Mousse de ciocolata

02/09/2013 % Dulcele din rola

In urma cu doua articole va spuneam ca Julia Child ar fi implinit anul acesta 101 ani si v-am indemnat sa incercati cate o reteta de-a ei, urmand ca si eu sa-mi prezint mai apoi contributia.

Julia Child m-a fermecat din prima clipa. Auzisem de ea pe alte bloguri, retetele ei erau fascinante. Cu ingrediente cat mai naturale, proaspete, urmand intocmai pasii indicati de Julia in cartile ei, blogeritele reuseau sa faca cine si deserturi minunate. Filmul ‘Julie & Julia’ mi-a placut enorm! M-am uitat de 3 ori la el si de fiecare data cu acelasi entuziasm. Mi-am luat apoi si eu cele doua volume ‘Mastering the Art of French Cooking’ (plus oala de fonta sau dutch oven-ul ‘Le Creuset’ din film pentru a ma asigura de reusita mancarurilor :D ) si am inceput sa gatesc.

Mousse de ciocolata este a doua reteta dulce a Juliei pe care v-o prezint pe acest blog (prima fiind ‘Reine de Saba‘). Am mai facut-o si m-a convins inca de prima data ca ea trebuie rerererefacuta. Primul + din partea mea a fost dat pentru faptul ca nu contine frisca, ingredient pe care evit sa-l consum si-l folosesc numai daca, fara acesta, reteta nu ar reusi. Al doilea + l-am dat pentru modul foarte rapid de preparare (si totusi nu este un praf, nu va asteptati sa fie gata in 10 minute, dar in maxim o ora cu siguranta va fi), iar al treilea + si cel mai important este pentru gustul lui sublim.

Este un mousse foarte fin caruia ii putem adauga diferite arome, cum ar fi de portocale, de mastic, de cafea,  si pe care-l putem servi cu fructe proaspete, cu ciocolata rasa sau chiar cu praline.

 Mousse de ciocolata cu praline – adaptata dupa ‘Mastering the Art of French Cooking‘ vol I, Julia Child

 

Chocolate Mousse  035

 Ingrediente

4 oua

120 gr zahar

50 ml lichior portocale

180 gr ciocolata neagra

3 linguri cafea tare

180 gr unt nesarat

sare

1 lingura zahar

Praline

200 gr alune de padure, decojite

200 gr zahar

25 gr glucoza lichida

80 ml apa

 

Chocolate Mousse  150

 

Separam albusurile de galbenusuri. Batem galbenusurile cu 120 gr zahar pana cand obtinem o compozitie deschisa la culoare, cremoasa. Adaugam lichiorul, amestecam si apoi punem vasul la bain-marie, unde continuam sa mai batem pentru inca 3-4 minute pana cand vom obtine o crema densa. Mutam vasul intr-un bol cu apa rece si batem pentru alte 4 minute pana cand compozitia se va raci si va avea aspectul unei maioneze..

Topim ciocolata cu cafeaua la bain-marie. O luam apoi de pe sursa de caldura si adaugam untul, putin cate putin, pentru a optine o crema foarte fina. Adaugam ciocolata la crema de galbenus si amestecam cu grija.

Separat batem albusurile cu sarea pana obtinem o spuma ce formeaza varfuri moi. Punem si zaharul si batem de aceasta data pana cand obtinem o spuma cu varfuri ferme.

Luam un sfert din cantitatea de albus si o adaugam in crema de ciocolata, incorporand de jos in sus pentru a pastra volumul dat de albusurile batute. Continuam procesul si cu restul spumei de albus, iar la final trebuie sa rezulte un mousse de ciocolata omogen. Punem mousse-ul de ciocolata in cupe si le introducem la frigider.

Prajim alunele de padure pentru 8-10 minute la 160 grade Celsius. Le scoatem din cuptor si le punem intr-un singur strat pe o hartie de copt.

Intr-o craticioara, pe foc, punem zaharul, glucoza lichida si apa si lasam sa fiarba, fara sa amestecam. Cu ajutorul termometrului, verificam temperatura caramelului si cand aceasta atinge 160 grade Celsius – trebuie sa fie aurie – luam craticioara de pe foc si turnam caramelul peste alunele de padure. Lasam sa se raceasca cel putin o ora dupa care tocam pralinele nu foarte marunt.

 

Mousse de Ciocolata 326

 

Mousse-ul de ciocolata trebuie sa stea la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte, pentru a nu pierde din volum. Serviti mousse-ul cu praline. Este un dulce foarte lejer ce poate incheia in mod minunat cina cu prietenii.

 

 

 

 

 

%s , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


× noua = 54

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>