Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Lapte de Pasare cu migdale si caramel

Lapte de pasare cu migdale si caramel

03/03/2013 % Dulcele din rola

Primul  meu articol cu ‘ingrediente’ – emotii!!!  Ei bine, m-am gandit la o reteta pe care vreau de mult timp s-o incerc. De ce? Am auzit de prea multe ori vorbindu-se de acest desert, in special in randul mamicilor care-l prepara deseori micutilor lor, iar pentru mine a devenit un fel de frustrare faptul ca nu imi amintesc sa fi gustat lapte de pasare. Acum insa, l-am incercat si mi-a placut foarte mult. Un desert simplu, dar spectaculos – ‘lapte de pasare’ – il recomand cu mare drag:

Am adaptat reteta lui Michel Roux Jr  ‘Le Gavroche’ – Almond floating islands

lapte de pasare reteta cu migdale si caramel - poza 1

Lapte de pasare reteta cu migdale si caramel

1l lapte

1 pastaie vanilie

12 galbenusuri

750 gr zahar

esenta de migdale

150 gr fulgi de migdale

1 litru de lapte si apa, fiecare

8 albusuri

 

Crema anglaise :

Punem laptele cu pastaia de vanilie pe foc. Cand incepe sa fiarba, dam deoparte si acoperim pentru 10 min pentru a se infuza. Se freaca galbenusurile cu 250 gr  zahar pana devine o compozitie cremoasa.

Punem din nou laptele pe foc – pe foc mic – si adaugam compozitia de galbenusuri, amestecand incontinuu cu o spatula pana cand crema se ingroasa usor. Se adauga cateva picaturi de esenta de migdale pentru o aroma delicata. Punem crema in vasul in care va fi servit si o pastram intr-un loc racoros.

 

Fulgii de migdale se introduc in cuptorul pre-incalzit pentru a se auri.

 

Intr-o tigaie (sau o oala larga) punem cantitati egale de lapte si apa si 50 gr zahar. Punem  pe foc mic pentru a da intr-un clocot.

 

Albusurile se bat bine cu 225 gr zahar. Cu ajutorul a doua linguri umezite de fiecare data in apa rece, luam un bulgare de albus, ii dam o forma si il adaugam in laptele cald. Se tin pe fiecare parte pret de 2 minute si apoi le punem pe un gratarel la scurs sau chiar pe un servetel.

 

Ca si idee de servire, punem bulgarii de albus peste crema anglaise si presaram fulgi de migdale. Din restul de zahar facem un caramel  -  topim zaharul la foc mic, dupa care punem imediat vasul in apa rece pentru a incetini procesul de fierbere. Caramelul rezultat se ‘scurge’ apoi peste desert sau se modeleaza usor dupa imaginatia fiecaruia si se monteaza deasupra bulgarilor de albus.

Ce as vrea sa precizez este ca la aceasta reteta, cantitatea de zahar din Crema anglaise mi s-a parut putin cam mare. Daca nu doriti o crema foarte dulce, v-as sfatui sa puneti mai putin zahar decat este indicat mai sus.

 

lapte de pasare reteta cu migdale si caramel - poza 2

 

%s , , , , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


7 × = patruzeci noua

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>