Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Pistachio Icecream 047

Inghetata cu fistic

11/07/2013 % Dulcele din rola

 

Ce poate fi mai placut intr-o vara caniculara decat o inghetata cu fistic, facuta acasa si servita alaturi de desertul preferat?

Pe mine nu m-ar indulci nimic mai tare, intr-o zi calduroasa, decat inghetata preferata servita cu fructe sau cu o prajitura cu multa ciocolata – singura asociere in care ciocolata se joaca si-mi rasfata papilele gustative.

Aceasta este prima mea inghetata facuta in casa si mi-a placut incredibil de mult. Eu am ales fisticul pentru ca imi place in mod deosebit aroma lui, dar combinatii exista atatea… caramel, banana si rom, menta proaspata cu bucatele de ciocolata, cu lapte condensat, de zmeura sau dintre arome mai rar intalnite ar fi inghetata cu scortisoara, cu ghimbir, cu levantica.

Nici o inghetata din comert nu va fi la fel de buna ca cea facuta de noi acasa, in care gustul produselor proaspete si textura foarte cremoasa ne imbie simturile cu note dulci. Va indemn sa o faceti pentru ca este geniala!

Inghetata cu fistic – adaptata dupa Michel Roux Jr. ‘Le Gavroche

Inghetata cu fistic

 Ingrediente:

6 galbenusuri

120 gr zahar

500 ml lapte 3,5% grasime

60 gr pasta de fistic

50 gr fistic crud, curatat

Pasta de fistic

50 gr fistic crud

25 gr zahar

1/2 lingurita glucoza lichida

1 1/2 lingurita apa

Pasta de fistic este indispensabila in patiseria frantuzeasca, fiind folosita atat in renumitele macaron cu fistic, cat si-n diferite creme pentru torturi racoritoare de vara.

La noi se gaseste mai greu aceasta pasta, insa putem incerca s-o facem acasa si sunt sigura ca rezultatul va fi mai mult decat satisfacator.

Pentru inceput trebuie sa curatam fisticul de coaja, dupa care vom ii indeparta si acea membrana uscata. Punem fisticul curatat intr-o craticioara cu apa fiarta pentru 2-3 minute, il scoatem din membrana si-l vom pune intr-o tava,intr-un singur strat, pe care o vom introduce in cuptorul preincalzit la 100 grade Celsius/ sub treapta 1, pentru aproximativ 15 minute avand grija sa nu-l ‘prajim’. Introducem apoi toate ingredientele pentru pasta de fistic intr-un robot de bucatarie si procesam pana cand vom obtine o compozitie de textura martipanului. Pasta rezultata, pasta de fistic, se poate pastra la frigider cateva zile sau chiar in congelator.

Pentru inghetata, vom bate galbenusurile si jumatate din cantitatea de zahar intr-un bol mare pana cand obtinem o compozitie cremoasa si groasa. Fierbem laptele cu restul de zahar, luam de pe foc si adaugam pasta de fistic pana ce aceasta se va dizolva. Turnam laptele peste amestecul de galbenus si amestecam bine. Punem compozitia pe foc mic si amestecam pana cand aceasta se va ingrosa suficient de tare incat sa imbrace spatula cu un strat subtire. Avem insa grija sa nu o fierbem prea tare intrucat riscam ca amestecul sa se imbranzeasca. Lasam apoi sa se raceasca si turnam compozitia in aparatul de facut inghetata, urmand instructiunile de folosire ale acestuia. Spre final adaugam si o mana de fistic curatat  si introducem in congelator pana la momentul servirii.

Pistachio Icecream 050

Se poate servi simpla, cu fistic curatat si tocat, sau alaturi de o prajitura, clatita, waffle. salata de fructe,  brownie cu ciocolata sau alte deserturi.

 

 

%s , , , , , ,

Postat în Dulce |

404