Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Chocolate Mousse & Hummus with Pine Nuts 419

Humus cu muguri de pin

07/09/2013 % Dulcele din rola

Am descoperit humusul anul acesta; auzisem de mult timp de el, dar nu m-am deranjat sa-l incerc. La inceputul primaverii insa, am avut ocazia sa-l comand la un restaurant cu specific libanez si am ramas foarte impresionata de gustul lui deosebit, mult diferit de ceea ce-mi imaginam eu – un gust simplu de naut. M-am uitat apoi dupa retete si am descoperit ca ingredientul care-i schimba total gustul si-l face foarte fin este tahini sau pasta de susan. Ulterior am avut ocazia sa gust si un altfel de ‘humus’ – oribil – si anume o pasta doar de naut condimentat sau mai bine zis: naut batut, inecacios si cred ca daca as fi avut parte de experienta aceasta inainte de a-l fi gustat pe cel cu tahini, n-as mai fi incercat humusul prea curand. Daca vi s-a intamplat si voua sa mancati un humus cu gust puternic de naut, fara nici o alta aroma, ei bine, trebuie sa intelegeti ca acela nu este un humus adevarat.

Mancarea arabeasca nu este una tocmai usoara din punct de vedere digestiv, dar sunt unele retete de care realmente ajungi sa te indragostesti, in primul rand pentru ca sunt sanatoase si in al doilea rand pentru ca sunt incredibil de gustoase. Humusul cu tahini servit cu muguri de pin devine deja divin ca si gust, si pentru ca desfatarea sa fie deplina, merita sa faceti si o salata de rosii cu mult patrunjel, putina ceapa tocata si zeama de lamaie, pe care sa le serviti pe lipii libaneze.

 

Humus cu muguri de pin – reteta  adaptata dupa ‘Jerusalem‘, Yotam Ottolenghi si Sami Tamimi

 

Hummus with Pine Nuts 397

 

Ingrediente:

250 gr naut

o lingurita bicarbonat de sodiu

aprox o cana (200 gr) si 2 linguri de  tahini (pasta de susan)

1-2 lamai

4-6 catei de usturoi

sare

aprox 1/2 cana apa foarte rece

muguri de pin

ulei de masline

boia de ardei dulce

patrunjel

 

Humus cu muguri de pin

 

Punem nautul intr-un b0l mare, il acoperim cu apa multa si-l lasam peste noapte la umflat.

A doua zi, punem nautul strecurat intr-o cratita pe foc mare si presaram cu bicarbonat de sodiu. Amestecam incontinuu pret de 3 minute, dupa care adaugam 6 cani si jumatate de apa, dam focul mai mic si lasam sa fiarba pentru 20-40 de minute (depinde de tipul nautului) pana cand nautul devine moale si se sparge usor intre degete (nu trebuie insa sa fie sfaramicios). Avem grija sa luam spuma si, de asemenea, pielitele care plutesc.

Scurgem nautul de apa in care a fiert si-l punem intr-un robot de bucatarie unde-l mixam pana cand obtinem o pasta destul de tare. Adaugam apoi tahini, putin cate putin, zeama de la o lamaie, usturoiul presat si o lingurita si jumatate de sare. Va sfatuiesc sa adaugati mai putina pasta de susan la inceput si sa verificati apoi gustul, daca este pe placul dumneavoastra intrucat tahiniul are o aroma foarte puternica; eu am pus intr-un final cantitatea indicata la ingrediente, si am mai completat cu zeama de la o lamaie si inca 2-3 catei de usturoi. Picuram apoi si apa rece si amestecam pana vom obtine o pasta fina si cremoasa.

Humusul astfel obtinut se tine apoi la frigider pentru cel putin 30 de minute.

 

Hummus with Pine Nuts 697

 

Inainte de a servi humusul, punem mugurii de pin intr-o tigaie fierbinte si-i rumenim usor, fara ulei.

Aranjam humusul dupa plac cu boia de ardei dulce si patrunjel tocat marunt, il stropim usor cu ulei de masline si-l servim cu muguri de pin, alaturi de salata si lipii libaneze.

 

 

%s , , , , , , , , , , ,

Postat în Sarat |

3 Răspunsuri “Humus cu muguri de pin”

  1. Alex spune:

    Daca e la fel de bun dupa cum arata, te rog sa ti deschizi un restaurant ;)

  2. kalua spune:

    Iubesc humusul, mancarea arabeasca in general si cartile de bucate ale lui Ottolenghi! Humusul tau arata atat de imbietor! Bravo si felicitari!

  3. Dulcele din rola spune:

    Multumesc mult! Mancarea arabeasca este grozava!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


noua − = 1

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>