Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Nectarine Galette & Watermelon Salad 108

Galette cu afine si nectarine

26/08/2013 % Dulcele din rola

Am revenit! Dupa cateva weekenduri (singurele zile pe care le pot dedica gatitului) petrecute in locuri tot mai si tot mai frumoase – din tara, m-am intors iar la dragul meu dulce din rola. Mi-au lipsit mult dulciurile facute in casa, deserturile mele si sfaraitul din cuptor – susurul mediului care-mi ofera calm.

Galette cu afine si nectarine – despre galette ati mai auzit cu siguranta tot de aici, de pe blog. Am ales sa-l refac pentru ca mi-a placut mult blatul foietaj aproape crocant si pentru ca am considerat ca acesta va scoate foarte bine in evidenta aroma deosebita a nectarinelor. Vara aceasta am incercat sa fac cate un dulce cu toate fructele din piata, iar acum a venit randul nectarinelor. Nectarina a fost de asemenea si fructul cel mai votat pe pagina de facebook a acestui blog, intr-un sondaj lansat la inceputul verii. Este un fruct minunat si-mi amintesc exact anul, ziua, clipa in care l-am gustat pentru prima data, confundandu-l cu un mar…. pana am ajuns la sambure; se intampla la sfarsitul lunii august, 1998 :D. A fost un moment amuzant si as putea sa povestesc mult despre acesta, dar zic sa ne intoarcem la dulcele nostru.

 

Galette cu afine si nectarine – reteta adaptata dupa ‘Baking with Julia’, Julia Child

 

Galette cu afine si nectarine 009

 

  Aluat foietaj, reteta aici
Afine & Nectarine

100 gr. afine

3-4 nectarine

1lingura + 1 lingurita zahar

1 lingura miere

20 gr unt nesarat

 

Pentru prepararea aluatului, am folosit de aceasta data iaurt grecesc 10% grasime.  Mi-a placut mai mult decat smantana deoarece iaurtul, fiind mai ‘zdravan’, a influentat textura aluatului facandu-l mai usor de lucrat, mai putin lipicios.

Preincalzim cuptorul la 200 de grade Celsius/treapta 6.

Intindem aluatul intr-un diametru de 27-28 de cm si-n centrul lui aranjam feliile de nectarine si afinele. Va recomand sa-l intindeti direct pe foaia de copt pentru a evita incidente precum ruperea aluatului. Avem grija sa lasam o margine de 2-3 cm libera pentru a o suprapune peste fructe. Presaram lingura de zahar si fulgii de unt peste fructe, dupa care le ungem cu miere. Tragem acum de marginea blatului peste fructe si o presaram cu lingurita de zahar ramasa.

Introducem tava la cuptor pentru 30-40 de minute. Tinand cont de faptul ca temperatura cuptorului este foarte ridicata, va sfatuiesc sa stati c-un ochi pe el dupa primele 20 de minute, eventual sa scadeti putin temperatura lui pentru a nu arde dulcele. Galette va fi gata atunci cand blatul se arata usor rumen.

 

Nectarine Galette 083

 

Odata facuta, scoatem prajitura Galette pe un gratarel pentru a se raci usor. Este foarte buna consumata in aceeasi zi si chiar mai buna daca o servim la 30-40 de minute dupa ce am scos-o din cuptor. Aromele sunt mult mai intense cand aceasta este calda.

 

Nectarine 101

 

Se taie felii si se serveste cu smantana sau iaurt. Eu am folosit iaurt grecesc cu 10% grasime. Gust sublim, un nou dulce perfect!

 

 

 

 

%s , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


+ 7 = cincisprezece

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>