Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Cupcakes cu capsune

01/06/2015 by Dulcele din Rola

1 Iunie cu multe bucurii!

 

Strawberry CupCakes 054

Strawberry CupCakes 325

 

Este o noua luna, inceputul unei noi veri si este, mai ales, 1 Iunie – Ziua Copilului!  Coincidenta sau nu, copilul din mine s-a decis ca de astazi sa revina iar in lumea blogosferei si sa va reincante cu retete gustoase. Nu am luat aceasta pauza (destul de lunga, din pacate) pentru ca mi-am dorit o ‘vacanta’,  ci din motive mai mari, dar sper ca revenirea mea acum sa fie de bun augur si sa realizam multe deserturi si proiectele impreuna.

Dulcele de azi este extrem de aromat si gustos! Bucatile de capsune din briosa si piureul de capsune din buttercream fac ca acest desert sa fie foarte racoritor. Briosa este delicioasa, pufoasa, cu o aroma sublima de unt si fructe. Folositi numai ingrediente proaspete si va veti convinge ca acest dulce merita sa fie facut iar, si iar, si iar… Martha Stewart a fost intotdeauna o sursa de inspiratie foarte buna cand a venit vorba de CupCakes, si daca la inceput nu ma aratam ca fiind o fana a acestor gingasenii, iata ca fac ce fac si tot mai arunc un ochi in retetele ei… si le pun si-n practica.  :)))

Va indemn si pe voi sa le faceti, nu va lasati intimidati poate de cantitatea de unt si bezea pe care o contine reteta pentru ca per portie vine exact cat trebuie pentru un cupcake gustos si cremos, si va astept cu impresii sau intrebari pentru orice nelamurire (in cazul in care mi-am pierdut din obiceiul de a oferi detalii suficiente).

 

 

Strawberry CupCakes 153

 

 

Cupcakes cu capsune

– aproximativ 34 de bucati

 

Ingrediente:

3 cani faina

1 lingura praf de copt

1 lingurita sare

230 grame unt nesarat, la temperatura camerei

2 1/4 cani zahar

1 1/2 lingurita extract de vanilie

3 oua mari

1 albus

200 ml lapte

2 cani  capsune taiate bucati mici

1 cana capsune pentru ornat

 

Crema de capsune – Meringue Buttercream

 

1 1/2 cana capsune tocate

4 albusuri

1 1/4 cana zahar

300 grame unt, la temperatura camerei

 

Preincalzim cuptorul la 180 grade Celsius si pregatim tavile, punand hartiutele de muffins in ele.

Cernem  faina, praful de copt si sarea. 

Cu mixerul la viteza medie-mare, batem untul, zaharul si vanilia pana obtinem o crema pufoasa. Adaugam ouale intregi si albusul, unul cate unul, avand grija ca fiecare ou sa se incorporeze bine inainte de a-l adauga pe urmatorul. Curatam marginile bolului si reducem viteza mixerului. Amestecam acum faina in doua etape, alternand cu laptele. Amestecam bine si incorporam apoi capsunele tocate cu cutitul. 

Distribuim compozitia in formele de muffins, avand grija sa umplem fiecare hartiuta cam 3/4. Introducem tavile la cuptor pentru 15 minute, dupa care le rotim si le mai lasam in cuptor pentru alte 10-15 minute. Briosele trebuie sa fie usor aurii, iar betisorul de proba introdus in centrul briosei trebuie sa iasa curat. Lasam briosele in tavi pentru 15 minute si apoi le punem pe un gril pentru a se raci complet. Putem sa facem briosele in avans si a doua zi sa le ornam cu crema de capsune – meringue buttercream.

Pentru crema de capsune, tocam bine capsunele intr-un blender pana obtinem un piure.  Amestecam albusul cu zaharul intr-un vas rezistent la temperaturi ridicate, dupa care punem la bain-marie. Batem bine cu telul pana cand zaharul s-a topit, iar amestecul este cald si fin la atingere.

Punem compozitia in bolul unui stand mixer sau cu mixerul de mana batem bine la viteza medie-mare pana cand se formeaza varfuri de albus si spuma s-a racit. Scadem viteza si adaugam treptat untul (cate 2-3 linguri), amestecand bine de fiercare data.  Odata incorporat untul, adaugam tijele mijerului pentru a elimina aerul din crema.  Amestecam la viteza mica pentru 2 minute si apoi adaugam piureul de capsune.  Avem grija sa obtinem o compozitie omogena. Acesta crema se poate pastra la frigider pana la 3 zile.

NU va panicati daca observati ca incepe sa se taie crema – meringue buttercream. Continuati s-o bateti inca 5-10 minute si aceasta va reveni la consistenta  cremoasa.

Ornam briosele cu crema de capsune si, inainte de servire, decoram cu felii subtiri de capsune. 

 

 

Strawberry CupCakes 241

Strawberry CupCakes 292

 

 Va urez un La multi ani! sincer si dulce dulce, asa cum este si articolul de astazi.

 

Tags: , , , , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.