Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
clafoutis de cirese si sago 178

Clafoutis cu cirese

24/06/2013 % Dulcele din rola

Ador acest desert si nu va pacalesc cand va spun ca l-am facut de 3 ori luna aceasta, de fiecare data cu cirese. Unul din  motive ar fi faptul ca ciresele sunt unele din fructele mele preferate si as manca necontenit, iar al doilea il reprezinta budinca in sine intrucat este foarte aromata si moale.

Clafoutis este o budinca de fructe moi de sezon, cu lapte, oua si vanilie, la cuptor. Puteti folosi prune, avrame (prune mari, galbene cu aspect de corcodusa), mure, pere  sau, bineinteles, cirese. In mod clasic,  se face intr-un vas de ceramica, rotund, sau chiar vas de pyrex, dar cu siguranta va iesi la fel de buna si intr-o forma metalica. Va marturisesc ca am facut primul meu clafoutis la bunici, intr-o tava metalica, rotunda, la un aragaz a carui temperatura nu stiu nici acum s-o reglez, si a fost tocmai acel clafoutis varianta care mi s-a parut cea mai gustoasa dintre toate.

Trebuie sa incercati acest desert acum, cand tarabele din piata abunda de fructe mai frumoase si mai gustoase decat le-ati putea gasi in orice alt moment al anului. Si ca sa va stimulez putin, va invit sa vizionati modul in care Michel Roux Jnr. si Alain Roux (nepotul, respectiv fiul lui Michel Roux) prepara acest dulce  ’Clafoutis cu cirese‘.

 

Clafoutis cu cirese – reteta adaptata dupa Michel Roux, ‘The Collection’

 

Cherry Clafoutis 3

 

Ingrediente:

2 oua

80 gr faina

80 gr unt topit si racit

60 gr zahar, plus extra pentru a ‘pudra’

150 ml lapte rece

1 pastaie vanilie

100 gr unt

350 gr cirese pietroase

 

Preincalzim cuptorul la 200 gr C/ treapta 6. Folosim 60 gr de unt pentru a unge foarte bine un vas rezistent la cuptor, cu diametrul de 20 cm. Punem apoi ciresele pe fundul vasului – ciresele trebuie sa fie fara samburi.

Batem usor ouale si adaugam faina. Amestecam apoi si untul topit, dupa care vom adauga treptat zaharul si laptele. Cu ajutorul unui cutit vom taia longitudinal pastaia de vanilie si vom scoate semintele. Le adaugam in compozitia noastra si amestecam foarte bine.

Turnam apoi aluatul peste cirese si introducem vasul la cuptor. Lasam in cuptor pentru 10 minute, dupa care vom distribui pe suprafata clafoutis-ului fulgi din untul care ne-a ramas (aprox. 40 gr). Scadem temperatura cuptorului la 180 grade Celsius/ treapta 4 si introducem din nou vasul la cuptor pentru alte 25 de minute. Se face testul cu varful cutitului – daca acesta iese curat, atunci putem sa scoatem dulcele din cuptor.

 

Cherry Clafoutis 2

 

De-ndata ce-l scoatem la racit, presaram cu putin zahar si lasam sa se topeasca un pic.

 

Cherry Clafoutis 1

 

Clafoutis se serveste cald, direct din vas – acestea sunt indicatiile bucatarului, dar mie mi s-a parut genial si rece!!!

 

 

 

%s , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


4 − = zero

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>