Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past
Cantuccini 065

Cantuccini – Biscotti di Prato

31/03/2013 % Dulcele din rola

Saptamana aceasta mi-a stat gandul doar la biscuiti. Biscuiti… dar oare ce sa incerc? Deodata, mi-au venit in minte acei deliciosi biscotti toscani cu migdale – Cantuccini sau Biscotti di Prato (Prato fiind o localitate de langa Florenta). Biscuit, biscotto… Stim care este originea acestui cuvant? Bis – de doua ori, cotto – copt? Super!

Cantuccini sunt niste biscuiti care nu contin unt sau alte grasimi, in afara de oua, si acest lucru le ofera o textura crocanta irezistibila.

In mod traditional, se servesc cu Vin Santo – un vin de desert, dar cu siguranta sunt la fel de minunati si alaturi de o cafea tare sau un ceai; si oricare ar fi libatia, trebuie stiut doar ca…. acestia sunt niste biscuiti meniti a fi inmuiati.

Cantuccini – Biscuiti toscani cu migdale, reteta adaptata dupa Nick Malgieri, ‘Baking with Julia’ – Dorie Greenspan

 

Cantuccini 205

500 gr faina

185 gr zahar

10 gr praf de copt

1/4 lingurita sare

200 gr migdale

3 oua

2 lingurite extract de vanilie

coaja de lamaie (reteta indica 1/4 lingurita scortisoara)

Preincalzim cuptorul la 180 gr C.

Intr-un bol mare, amestecam faina, zaharul, praful de copt si sarea. Adaugam apoi si migdalele – care pot fi crude (asa cum am ales si eu) sau coapte putin.

Separat batem ouale cu vanilie si coaja de lamaie si le adaugam in amestecul de faina. Chiar daca aluatul va parea un pic uscat, acesta va deveni moale, poate chiar usor lipicios si usor de modelat, dupa cateva framantari. Punem deci aluatul pe o suprafata usor infainata si framantam 1-2 minute. Impartim aluatul in 2 bucati carora le vom da usor forma unor baghete de aprox 30 cm lungime. Le presam putin astfel incat sa aiba aprox.5 cm latime si 2.5 cm inaltime.

Punem cele doua ‘baghete’ pe o tava cu hartie de copt, avand grija sa ramana destul spatiu intre ele.

Introducem tava pe gratarul din mijloc pentru 30 minute sau pana cand ‘baghetele’ se vor umfla si vor fi ferme la atingere. Le scoatem apoi si le punem la racit pentru alte 30 minute. Cand s-au racit, cu ajutorul unui cutit cu lama zimtata, taiem felii de 1 cm si le punem inapoi in tava, culcate.

Introducem iar tava la cuptor pentru 10-15 minute pana cand biscuitii capata o culoare aurie. Se lasa apoi la racit in tava.

 

Cantuccini 332

 

Biscuitii Cantuccini se pot pastra pana la o luna intr-o cutie/borcan inchis etans.

 

%s , , , , , ,

Postat în Dulce |

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *


unu × = 3

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>