Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Cannelés de Bordeaux

14/10/2015 by Dulcele din Rola

Prima reteta de Cannelés de Bordeaux dateaza inca din secolul XVIII. Legenda spune ca acest dulce a fost inventat de maicutele de la manastirea din Sainte-Eulalie, in sud-vestul Frantei, dar deoarece ulterior, in urma unor sapaturi arheologice, nu s-au gasit urme de forme pentru cannelé, veridicitatea acestei ipoteze a fost pusa la indoiala. O alta ipoteza este legata de procesul de vinificare a vinului de Bordeaux, care consta in filtrarea in mod traditional a vinului prin albus de ou – etapa numita Collage. Albusul se separa de galbenus, galbenusurile fiind date unor maicute – Petites sœurs des pauvres, care au inventat aceasta reteta.

Cannelé este un ‘petit gâteau’ cu gust divin. O budinca de vanilie cu rom,  caramelizata, cu textura usor crocanta la exterior si moale in interior. Desi initial dau impresia unor prajiturele tari, ele sunt de fapt foarte foarte delicate. Daca veti incerca sa strangeti un cannelé intre doua degete, acesta se va strange si-si va reveni la forma initiala, precum un buretel. Incercand sa combin o reteta de-a ‘muzei’ mele Pierre Hermé cu cea a lui Alain Ducasse, a rezultat reteta de mai jos pe care va indemn s-o incercati. Acest dulce a devenit imediat unul din deserturile mele preferate, usor de facut si foarte aromat.

 

 

Canneles de Bordeaux 139

 

 

 

Ingrediente:

500 ml lapte

1 pastaie de vanilie

50 gr unt

250 gr zahar pudra

2 galbenusuri

2 oua

100 gr faina

1 lingura rom (15 ml)

 

 

Canneles de Bordeaux 229

 

 

Punem laptele, untul si pastaia de vanilie taiata pe jumatate intr-o craticioara pe foc pana cand acesta incepe sa fiarba. Punem deoparte si, odata racit, scoatem pastaia.

Separat, intr-un bol, batem ouale si galbenusurile, adaugam zaharul, cernem faina peste compozitie si amestecam, avand grija sa nu se formeze cocoloase. Adaugam apoi, putin cate putin, laptele racit si, la final, romul.

Introducem compozitia la frigider pentru 24 ore.

 

 

 

Canneles de Bordeaux 222

 

 

A doua zi preincalzim cuptorul la 200 grade/ treapta 5 gaz.

Ungem formele de silicon cu unt si turnam compozitia in ele. Nu le umplem ci avem grija sa lasam o margine de 1-2 cm. Punem formele in cuptor pentru 50 minute – 1 ora, depinde de marimea formelor. Ele trebuie sa se caramelizeze usor la suprafata. Le scoatem apoi din cuptor si lasam aromatele ‘les cannelés‘ sa se raceasca in forme.

Se servesc proaspete, cu o cescuta de ceai.

 

 

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Posted in Dulce |

Comments are closed.