Tot dulcele din rola mea

'But at the very moment when the gulp mixed with cake crumbs touched my palate, I gave start, suddenly alert to the extraordinary phenomenon that I was experiencing.' – Marcel Proust, Swann's Way, Remembrance of Things Past

Bastonas sarat cu susan negru

29/09/2013 by Dulcele din Rola

Astazi, afara, a fost o veritabila zi de toamna. A plouat toata ziua si mi s-a parut minunat. Ador zilele linistite de toamna in care, privind de la fereastra, vezi cum picaturile de ploaie stropesc oamenii, umbrelele, masinile, copacii, strazile… ma simt in elementul meu.

Si pentru ca atmosfera de afara m-a stimulat, astazi am facut ceva deosebit – bastonas sarat cu susan negru (de fapt, au fost mai multe bastonase). Prietenii de pe facebook mi-au spus ca si-ar dori ca urmatorul articol sa contina ceva sarat. Parerea lor, parerea voastra conteaza foarte mult pentru mine; o ascult cu drag si tin cont de dorintele voastre. Coincidenta a facut ca prietena mea sa-mi aduca un nr. al revistei mele preferate din Grecia, revista cu retete dulci – ‘Glykes istories’ (‘Povesti dulci’), care avea ca si supliment cateva pagini cu retete sarate, si astfel m-am decis sa incerc ceva sarat de aici. Bastonas sarat cu susan negru a fost alegerea mea. Imi place foarte mult susanul negru,  are o aroma diferita de cea a susanului alb si  il asociez intodeauna cu tartele sarate, cu placintele cu branza si, mai nou, cu acest bastonas sarat deosebit de fraged.

.

 Bastonas sarat cu susan negru – reteta adaptata dupa Stelios Parliaros, ‘Almires Istories’ Sept. 2013

 

Bastonas sarat cu susan negru

Ingrediente:

375 gr faina

90 gr unt

100 ml ulei de floarea soarelui

100 ml lapte

35 gr zahar pudra

10 gr sare grunjoasa

2 lingurite praf de copt

50 gr susan negru

1 ou

Preincalzim cuptorul la 170 grade Celsius/treapta 3.

Amestecam toate ingredientele, mai putin susanul negru si oul, pana vom obtine un aluat moale, usor de lucrat. Intindem compozitia intr-o foaie cu grosimea de 1 cm si taiem bastonase de cate 10 cm. Le punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Batem oul, adaugam o lingura de apa si apoi ungem fiecare bastonas cu acest amestec. Presaram cu susan negru si introducem la cuptor pentru 15-20 de minute.

 .

sticks 197

.

Lasam bastonasele sa se raceasca si le putem servi in orice moment al zilei alaturi de un pahar de vin bun sau cu supa, fiind astfel un excelent inlocuitor al painii.

.

Squash Soup  283

.

Eu am ales sa le consum la masa, cu una din supele mele preferate de toamna – supa de dovleac dulce cu salvie (reteta la cerere :D).

 

 

Tags: , , , , , , , , ,

Posted in Sarat |

Comments are closed.